Gå videre til innhold
Slik forhindrer du pollen hjemme

Slik forhindrer du pollen hjemme

Du kan på en effektiv måte hindre at pollen kommer inn i din bolig, uten at det skjer på bekostning av den friske og rene luften. I denne artikkelen vil vi dele 8 tips med deg som forklarer hvordan du forhindrer pollen i inneluften. 

Pollensesongen kan deles inn i tre perioder. Første periode er våren når løvtrærne blomstrer, deretter kommer sommeren med gresspollen og til slutt sensommeren eller høsten som er sesong for burot. Utslippet av pollenartikler er størst fra morgen til utover ettermiddagen. Er været fint og varmt er det ofte mye pollen i luften.

Spredning av pollen kan skje på flere måter. For eksempel via insekter, vind, vann eller vibrasjoner. Pollenpartiklene samler seg og fester seg til overflater av tekstiler. Ved bevegelse blir det til støv som kommer på slimhinnene i øynene eller som vi puster inn. Ifølge Norges Astma- og Allergiforbund har i overkant av 20% av Norges befolkning alvorlig pollenallergi.

Reduser allergiproblemer med et balansert ventilasjonssystem

Med et balansert ventilasjonssystem tilføres luft utenfra.  Ventilasjonsfiltrene renser uteluften på vei inn i boligen og bidrar til å redusere både pollen og luftforurensing i inneluften. Det bør da brukes et ventilasjonsfilter med høy filtreringsgrad, også kalt pollenfilter, som forhindrer pollen og forurensing i inneluften.

Sliter du eller noen i din husstand med pollenallergi?

Da bør du benytte deg av et pollenfilter med høy filtreringsgrad. I tillegg bør du skifte ventilasjonsfilter både på våren og høsten, det vil si både før og etter pollensesongen, slik at du sikrer at pollen ikke forblir i filteret.

8 tips til deg med pollenallergi

Gjør dette for å forhindre pollen hjemme:  

  1. Rengjør tilluft- og avtrekksventilene i ditt ventilasjonssystem.

  2. Unngå utlufting av huset på dager med fint og varmt vær. Det kan være lurt å lufte sent om kvelden eller natten, men vær obs på at det alltid vil slippes inn pollen. Tørk også alltid klærne innendørs. 

  3. Etter at du har vært ute kan det være smart å vaske ansiktet og hendene. Skyll håret, og skift putevar før leggetid.

  4. Ekstra rengjøring kan redusere konsentrasjonen av pollenpartiklene som har samlet og festet seg på overflater og i tekstiler. Pollen fester seg lett til støv og virvles opp. Ved bruk av sentralstøvsuger vil finstøvet og pollenpartiklene blåses ut av huset.

  5. Pollen fester seg ofte i pelsen på kjæledyr. Børsting utendørs kan hjelpe eller å dusje ditt kjæledyr. 

  6. Hold deg inne på dager hvor det er stor spredning av pollen. Fint vær og sterk vind kan være faktorer som påvirker spredning av pollen. Med et balansert ventilasjonssystem har du et inneklima med filtrert, ren og frisk luft. 

  7. Følg med på pollenvarsling hos Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF)

  8. Skift ventilasjonsfilter før og etter pollensesongen, altså både vår og høst, for å sikre ren luft inne og at pollen ikke forblir i filteret.

Ønsker du mer informasjon om pollen, kan du lese mer hos Norges Astma- og allergiforbund (NAAF).
Forrige artikkel Hvorfor er det viktig å bytte ventilasjonsfilter?
Neste artikkel Hva er radon, og hvilke tiltak kan du gjøre for å redusere radoninnholdet i inneluften?