Gå videre til innhold
5 tips til vedlikehold av ditt ventilasjonsanlegg

5 tips til vedlikehold av ditt ventilasjonsanlegg

Et ventilasjonsanlegg krever ikke så mye vedlikehold, men det lille som må gjøres er veldig viktig for best mulig utnyttelse av ditt anlegg og for å sikre et godt inneklima.

Tips 1: Skift ventilasjonsfilter regelmessig

Ventilasjonsfiltrene som sitter i aggregatet renser luften som kommer inn i boligen ved å fjerne skadelig støv som pollen, bakterier og andre organiske og uorganiske materialer.

Når filtrene er blitt nedsmusset kan de inneholde ubehagelige og skadelige partikler. Et nytt og rent filter bidrar til at fukt fjernes fra våtrommet og risikoen for bakterier reduseres.

Regelmessig filterbytte er også viktig for aggregatets levetid. Den viktigste jobben du kan gjøre for ventilasjonsanlegget er derfor å bytte ventilasjonsfiltrene to ganger i året.

Ventilasjonsaggregatet skal aldri brukes uten filter. Det er også svært viktig å velge et ventilasjonsfilter som tilfredsstiller bransjens krav til kvalitet. Våre ventilasjonsfiltre er produsert av den norske ventilasjonsfilterprodusenten Interfil i Skjåk, og testes nøye opp mot bransjens strengeste sertifiseringer. Du kan derfor være helt trygg for at ventilasjonsfiltrene du kjøper hos oss holder mål.

Her ser du et eksempel på et nytt og et brukt ventilasjonsfilter: 


Dette er et ventilasjonsfilter til filtrering av inneluften før den går inn i aggregatet og ut.


Dette er et ventilasjonsfilter til filtrering av uteluften før den kommer inn i aggregatet og videre inn i boligen. 

 

Tips 2: Rengjøring av kanaler

Selv om du har vasket utenpå og rundt ventilene, kan det hende at det har lagt seg smuss og støv innvendig i kanalene tilknyttet avtrekksventilene. Da må det litt grundigere rengjøring til.

Start med å slå av aggregatet slik at du unngår at støvet havner lenger inn i kanalen.

Press ventilen litt til siden samtidig som du drar den ut fra taket eller veggen. Prøv å unngå å vri rundt på selve ventilen, da endrer du antall omdreininger den er innstilt på og dermed også luftgjennomstrømningen. 

Bruk gjerne støvsuger med møbelbørste når du rengjør innvendig i kanalen. Det meste av smusset legger seg i den første meteren innvendig. Dersom det er mye smuss, og da særlig lenger inn i kanalene, kan firmaer som tilbyr kanalrens kontaktes for assistanse. Det anbefales at man utfører kanalrens hvert 10. år.

 

Tips 3: Rengjøring av ventiler

Tette ventiler som ikke fungerer slik de skal kan i verste fall gi fuktskader i boligen og øke belastningen på viftene i aggregatet og dermed redusere levetiden.

Rengjøring av avtrekk- og tilluftsventilene bør gjøres såpass regelmessig at støv som har festet seg ytterst på ventilen og rundt i taket ikke blir liggende.

Vi anbefaler å vaske utenpå og rundt ventilen med en våt klut med mildt såpevann. Pass på så du ikke skrur på selve ventilen, da endrer du på luftgjennomstrømningen.

Tips 4: Støvinduksjon - «Sotflekker»

Rundt tilluftsventilene kan det danne seg flekker som ser ut som en slags sotflekk. Dette kan oppstå når luft settes i bevegelse. Da blir det indusert spenning rundt ventilen som trekker til seg støv fra omgivelsene og som så setter seg fast. Fenomenet som av noen blir kalt «sotflekker», kalles på fagspråket støvinduksjon og er et ganske vanlig problem.

Når du rengjør rundt ventiler med støvinduksjon så anbefaler vi å ikke bruke vann først. Bruk støvsugeren først for deretter bruke vann. Er det antydning til litt fett i støvet blir dette dratt utover taket.

 

Tips 5: Forebyggende tiltak mot støvinduksjon

Minst mulig støvinnhold i romluften. Støvsug og fjerne støv regelmessig.

Unngå for mye røyk fra stearinlys og tobakksrøyk. Dette er den verste kilden til at det kan dannes avsetninger rundt avtrekksventilen.

Ha minst mulig temperaturforskjeller mellom luft og tak/vegger.

Tips: Papirtesten

Om du merker at avtrekket på f.eks. badet ikke fungerer slik det skal selv etter rengjøring av avtrekksventilen og kanalen, bør du sjekke om baderommet tilføres nok luft. Luft tilføres vanligvis via terskelfrie dører eller rister. 

Er du fortsatt usikker på om ventilasjonen fungerer som den skal, kan du prøve «papirtesten». Det gjør du på følgende måte: Hold en papirbit inntil ventilen. Henger papiret fast av seg selv når du slipper det, betyr det at avtrekket fungerer som det skal. Faller papiret ned, kan du være ganske sikker på at det er noe i kanalsystemet som er tett eller feil.

For å sikre nødvendig rengjøring og vedlikehold av ditt ventilasjonsaggregat anbefaler vi å følge aggregatets tilhørende brukerveiledning.

Husk at det er viktig å bytte ventilasjonsfilter før de blir tette. Vi anbefaler at du bytter filter to ganger per år.

Les også: Dette er årsaken til skadelig fukt og mugg i hjemmet og hvordan du kan forebygge det

Forrige artikkel Derfor er ventilasjon, ren luft og et sunt inneklima viktig for deg
Neste artikkel Hva er egentlig inneklima?